Toelichting op mijn portfolio

Onder het kopje portfolio volgt, hoe kan het ook anders, mijn portfolio. Daarin staan verhalen die ik in het afgelopen half jaar heb gemaakt voor mijn verschillende opdrachtgevers. De portfolio is onderverdeeld in Online en Krant. Hieronder volgt een korte toelichting.

Krant
Ik werk al een behoorlijk lange tijd voor de Bergen op Zoomse Bode. Een huis-aan-huisblad in Bergen op Zoom. Vroeger kwam dat twee keer per week uit, inmiddels nog maar een keer. Sinds augustus van vorig jaar heb ik in die krant mijn eigen wekelijkse serie: Ik ben Bergen. Die serie heeft een vast intro en twee afsluitende vragen. U als lezers gaat ongetwijfeld merken wat die precies zijn.

Voor dit blog is het belangrijk om mijn werkwijze bij deze serie toe te lichten. Ik ben namelijk compleet vrij in wie ik wanneer en waarom interview. Het is dan ook echt mijn serie. Ik zoek de kandidaat, leg contact, bepaal een onderwerp of richting, werk het uit, ga met de persoon in kwestie in conclaaf over wat zij ervan denken, maak de foto, zet hem in het systeem en hij wordt geplaatst. Ik zal niet letterlijk de competenties erbij halen, maar er zitten er een paar in.

De teksten die ik hier plaats, zijn niet de uiteindelijk verschenen verhalen, maar mijn eigen eerste versies. Dat komt omdat ik een tekst schrijf aan de richtlijn van 620 woorden, maar dat past niet altijd perfect in de beschikbare ruimte in de krant. Dus moet er nog geschaafd worden aan de tekst. Ik zal ook links onderaan de losse artikelen toevoegen naar het online eindresultaat (de verhalen worden naast in de krant ook online gepubliceerd).

In het verleden, en recentelijk weer, schrijf ik meer voor deze krant dan alleen deze human-interest serie. Ik lever ook een advertorial aan. Daarmee wil ik laten zien dat ik ook in staat ben om financieel belangrijke artikelen voor een krant te maken en eventueel breder inzetbaar ben in de communicatie dan alleen de journalistiek.

Online
Ik werk nu bijna drie jaar voor het Brabants Dagblad op de onlineredactie. Eerder dit jaar werd die redactie samengevoegd met de onlineredacties van BN DeStem en het Eindhovens Dagblad. In die periode heb ik een groot aantal artikelen geschreven over hard nieuws en ‘zachter’ nieuws. Daar haal ik een aantal voorbeelden van aan. Daar zitten researschstukken en cijfermatige verhalen, maar ook human-interest en hard nieuws. Zo divers mogelijk.

Deze zijn online verschenen en door de tijd heen meermaals aangepast, ook op taal. Iets wat voor het afstuderen niet is toegestaan. Daarom neem ik de eerste versies van de verhalen mee. Oftewel, zoals ik ze zelf in het online publicatiesysteem heb gezet en dus voordat andere onlineredacteuren zaken hebben aangepast of opgemerkt.

Ook hier zal ik onderaan de artikelen een link toevoegen naar het verhaal op de site.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *