SLB Blog

Officieel heb ik bij het schrijven van dit bericht nog geen gesprek gehad met Annemarie Rijkers, mijn nieuwe SLB’er. Toch wil ik wel graag terugblikken op mijn ontwikkeling de afgelopen maanden en mijn mening geven over de projecten.

 

Startmaand:

De eerste maand van het nieuwe jaar viel me wat zwaar. Had een nogal rumoerige zomer achter de rug en vond het moeilijk om gelijk vijf dagen per week in de schoolbanken te zitten. Daarbij bleven een aantal van de activiteiten wat vaag voor mij. Journalism Studies, Inhoudsprofilering en Vrije Ruimte, maar vooral hoe deze zaken tot elkaar in verhouding zouden staan. Daarbij leek er in mijn ogen weinig vooruitgang te worden geboekt in de verschillende onderzoeken die we moesten ondernemen. Dat kwam door onduidelijkheid, maar ook het eerder aangegeven gebrek aan motivatie. Dat leidde er samen toe dat ik aan het eind van de startmaand een bericht kreeg van Michel Simons dat ik in principe te weinig aanwezig was geweest.

 

Mediummaand 1: Tech en Tools

Dat veranderde wel in de tweede maand. Ik had ervoor gekozen om te beginnen met Tech en Tools, onderdeel van de nieuwe internetstroming voor mediumspecialisatie. En ik heb me daar ontzettend vermaakt. Soms was het wel wat puzzelen om bepaalde tools of producties aan de praat te krijgen, maar snel genoeg pikte ik op hoe het werkte en wat ik ermee kon. Voor het maken van mijn uiteindelijke productie voor Vrij-Ruimte heeft dat me wel een voordeel gegeven. Het aanpassen van de achtergrond, kleuren die beter zichtbaar zijn op die achtergrond en de hoofd gimmick zijn allemaal handmatig gemaakt en ingevoegd. EN dat ging veel sneller door de voorkennis van Tech en Tools.

 

Mediummaand 2: Schrijven Large

Bij Schrijven Large heb ik veel geleerd over spanningsbogen. Voor mijn werk als correspondent bij de Bergse Bode schrijf ik wel verhalen, maar die zijn vaak rond de 500 woorden. Daarbij is een spanningsboog natuurlijk minder moeilijk in te brengen dan bij een artikel van bijna 3000 woorden. En dat is wat ik geschreven heb bij SL. Voor een verhaal heb ik me verdiept in de overwinning van Niki Terpstra in Parijs-Roubaix. Daarvoor heb ik vele Belgische kranten, websites, interviews, live-beelden en weet ik wat nog meer bekeken. Helaas was Niki zelf niet beschikbaar voor een gesprek, dat had het verhaal nog mooier gemaakt. Wat ik met name het leuke vond aan het schrijven van dit verhaal, is het literaire karakter. Vaak worden over wielrenners de meest schitterende heldenepossen geschreven en ik dacht dat ik dat niet zou kunnen. Volgens mij ben ik er achteraf toch aardig in geslaagd.

 

http://deverslaggever.fhj.nl/als-je-wint-heb-je-vrienden/

 

Mediummaand 3: Fotografie

Deze maand verliep iets minder goed naar mijn idee. Dat kwam onder andere omdat ik een week zware griep heb gehad. Het vervelende daaraan was dat ik daardoor de camera-instructie heb gemist. En hoe belangrijk die week was heb ik de andere drie weken wel gemerkt. Ik liep daardoor af en toe achter de feiten aan en sommige van de foto’s voor de uiteindelijke portfolio waren dan ook niet helemaal naar mijn wens. Wel wil ik graag benadrukken dat ook dit een leuk project was. We hebben veel geleerd over de betekenis van foto’s, aandachtspunten bij het maken van foto’s, hoe maak je een portret, wat zijn de regels die verbonden zijn aan bewerking. Kortom, meer dan genoeg informatie voor vier weken.

 

Terugblik:

Een ding is me wel opgevallen aan alle profileringsmaanden, namelijk dat ze te kort zijn. Althans, als je het doet zoals ik. Ik heb een gevarieerd pakket gekozen met een stukje internet, een stukje schrijven en een stukje beeld. Daardoor heb ik wel het idee dat ik een soort rode draad mis. Als je drie keer gekozen hebt voor schrijven, dan zit er meer structuur in wat je doet en blijft het beter hangen. Nu was ik van maand op maand met een totaal verschillend onderwerp bezig. Qua verbreding goed, qua verdieping misschien wat minder. Als ik nu nog een keer zou moeten kiezen welke projecten te volgen, zou ik waarschijnlijk drie keer internet kiezen. Daar zaten naast Tech en Tools nog wel andere onderdelen bij die mij aanspreken en dan heb je in mijn ogen ook meer houvast.

 

Al met al ben ik wel tevreden over de dingen die heb ik geleerd en gedaan. Ik heb voor Inhoud mogen spreken met trainers van de KNWU of met ex-profrenner Rob Harmeling, voor Journalism Studies heb een interview mogen houden met Arno Vermeulen en met hem gesproken over het zijn van voetbalcommentator. En bij Tech en Tools heb ik mogen stoeien met systemen die momenteel door sites als NU.nl ook worden gebruikt. Zo heb ik ook een mooi kijkje in het werkveld kunnen nemen.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *