Het sterke lichaam van Van der Velde

Klik in tekst hieronder op de oranje tekst om Van der Velde zelf te horen.

In de groep die Hinault achtervolgde, reden meerdere mannen van TI-Raleigh. Deze ploeg domineerde het mondiale wielrennen in die jaren. Dat werd het meest duidelijk in de Tour de France van 1980. Joop Zoetemelk wint die editie, maar zijn ploeg behaalde ook nog eens twaalf etappe-overwinningen. De equipe van Peter Post was oppermachtig. Een van de speerpunten uit die ploeg en de latere winnaar van de jongerentrui in de Tour van ’80 is Johan van der Velde. De Nederlands kampioen van dat jaar deed ook mee in Luik-Bastenaken-Luik en werd daar uiteindelijk negende, 12 minuten en 35 seconden na Hinault.

Koers
Tegenwoordig is Van der Velde betrokken bij Team Roompot. Tijdens de tijdrit in de Eneco-tour in Breda maakt de oud-prof tijd vrij voor vragen over de ploeg en zijn werk. Op het rangeerterrein van de bussen is het een drukte van jewelste bij veel verschillende teams. Uiteraard bij Lotto-Jumbo NL, de grootste Nederlandse ploeg, maar ook andere internationale teams krijgen flink de aandacht van de bezoekers. Bij Roompot is het wat rustiger. Renners maken zich op tijdritfietsen klaar voor hun tocht of liggen in de bus nog wat te slapen of uit te rusten voordat zij aan de bak moeten.

De ploegleiders en betrokkenen zijn stuk voor stuk oud-wielerprofs met een schitterend palmares. Zo ook Johan van der Velde die op zijn gemak voor de bus van de ploeg staat om te vertellen over het tactisch plan van de rest van de Eneco-tour. Zo af en toe wordt het gesprek onderbroken door een wielerfan die ooit bij een van zijn overwinningen is geweest en hem daar nog even een compliment over wil geven.

Wanneer hij zijn ronde heeft gedaan langs pers, fans, en vrienden, maakt hij tijd vragen te beantwoorden over de helse tocht van 1980 Het verhaal van Luik-Bastenaken-Luik is weer eens wat anders om over te vertellen dan de gang van zaken bij zijn ploeg. Al snel rakelt hij een aantal zaken over die editie op. 260 zware en koude kilometers

Waar sommige plezierfietsers bij een druppel regen al niet vertrekken, vond Van der Velde de omschreven omstandigheden wel prettig om in te koersen. Mijn wedstrijden.

Sterker nog, hij haalde motivatie uit de barre omstandigheden. De helft is al geklopt

Toch heeft de kou wel vat gehad op de renner. Kapot en verdoofd.

Luik als spookstad
Volgens de overlevering was Luik compleet verlaten wanneer de renners finischen. Alleen bij Hinault stonden de mensen langs de kant te kijken. Daarna dook iedereen de kroeg in om warmte te zoeken na de barre dag. Het lijkt een verhaal dat steeds heroïscher is gemaakt door de fans. Of toch niet? Verschrikkelijk streng én koud.

Van der Velde zijn naam verschijnt op de 9de plaats in het wedstrijdverslag en hij kijkt daar ook enigszins tevreden op terug. Hij kon gewoonweg niet beter en ook niet met Hinault mee. De best mogelijke uitslag

Hinault reed solo weg, met nog 80 kilometer te gaan. Normaal gesproken is zo’n poging onmogelijk. Maar voor Hinault golden andere wetten. Een heel aparte renner.

Waarom Van der Velde het niet zo erg vond om in de kou te fietsen, wordt een stuk duidelijk als hem naar de gevolgen van die dag wordt gevraagd. Lubberding hield een chronische verkoudheid over aan die wedstrijd en Hinault verloor het gevoel in twee vingers. Van der Velde schaart zich in dezelfde hoek als Kuiper. Hij heeft nergens last van gehad. Op de vraag hoe dat komt, antwoordt hij kort: Sterk lichaam. Ja. Verder haalt hij alleen zijn schouders op. Nooit blessures gehad.

Later in zijn bestaan als wielrenner durft Van der Velde zelfs te zeggen dat hij de helse tocht door de Ardennen als een voordeel kon gebruiken. Zwaarder wordt het niet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *